Mr Patrick Theunissen: Belastingplannen voor 2018: wordt het ook eenvoudiger?

 

Voor 2018 staan geen ingrijpende hervormingen van het belastingstelsel op de agenda. Wel vond ik in de miljoenennota de volgende passage: “Het vereenvoudigen van het belastingstelsel blijft in 2018 een belangrijk speerpunt van het kabinet. In het pakket belastingplan 2018 worden daarom diverse maatregelen voorgesteld die de belastingwetgeving begrijpelijker en beter uitvoerbaar maken“. Dat belooft dus veel goeds.

 

Bij het bestuderen van de belastingplannen werd ik echter hevig teleurgesteld. Met als triest hoogtepunt drie voorbeelden van de vereenvoudiging volgens het kabinet  namelijk: afschaffen landbouwregeling omzetbelasting, vereenvoudiging beslaglegging fiscus en afschaffen inkeer-regeling.

 

De landbouwregeling in de omzetbelasting is een regeling die ingevoerd is om landbouwers niet op te zadelen met een omzetbelastingadministratie, vanwege de eenvoud dus. Voor mij is het dus volstrekt onbegrijpelijk dat de afschaffing van de regeling nu als voorbeeld van een vereenvoudiging wordt aangehaald. Temeer omdat toepassing van de regeling niet verplicht is. 

 

Ook zie ik geen vereenvoudiging in een regeling, waardoor de fiscus makkelijker derdenbeslag kan leggen als iemand zijn belastingschuld niet betaalt. Althans, dit is geen vereenvoudiging waar de burger iets aan heeft.

 

En de afschaffing van de inkeerregeling voor zwartspaarders leidt ook niet tot meer eenvoud en deze afschaffing heeft natuurlijk een heel andere  achtergrond.

 

Dit geheel zo lezende ontstaat bij mij de indruk, dat het kabinet dit jaar erg veel moeite heeft gehad om in de belastingplannen voor 2018 ook maar iets te vinden dat te maken heeft met vereenvoudiging. Verder getuigen de bovenstaande voorbeelden ervan dat het kabinet het vooral eenvoudiger maakt voor de belastingdienst, in plaats van de burgers.

 

Ondanks dat de miljoennota anders wil doen geloven, worden de belastingwetten in 2018 niet eenvoudiger, maar eerder gecompliceerder. De voorgestelde reparatiewetgeving is zo technisch, dat het zelfs voor fiscaal deskundigen een hele kluif is om deze te begrijpen. Als je als kabinet niets wil of kunt vereenvoudigen, dan moet je ook niet doen alsof. Want uiteindelijk ervaart iedereen dan toch wel, dat er van de voorgespiegelde vereenvoudiging weinig tot niets terecht komt.  

 

Mr Patrick G M J Theunissen, partner bij BPV accountants en belastingadviseurs 

Artikel geplaatst op: 11 December 2017

Delen2 reacties

Geplaatst door Kathleen Williams 176 dagen geleden
HEB JE EEN LENING NODIG? We bieden momenteel een lening aan met een rentetarief van 2%. Wij bieden leningen variërend van $ 5.000,00 USD tot $ 30.000.000,00 USD Max. We geven kredieten op lange termijn van vijf (5) jaar naar vijftig (50) jaar. We geven het volgende type lening: Projectlening, Herfinancieringslening, leningen voor bedrijfsinvesteringen, auto- of voertuigleningen, Studielening, schuldconsolidering, huisvestingsleningen, Persoonlijke leningen, reis- en vakantieflening, Kerst- en nieuwjaarslening. Ons bedrijf heeft ook vertegenwoordigers in verschillende landen nodig. Neem contact op met QUICK ASSESS LENINGEN FIRM office via e-mail: quickassessloanfirm@gmail.com Neem contact met ons op als u financiële hulp nodig heeft en een lening wilt aanvragen. Beste wensen, Kathleen Williams QUICK ASSESS LENINGEN FIRM.
Geplaatst door Hope elinal 22 dagen geleden
Maak je geen zorgen, we zijn er voor je! Heeft u een snelle lening nodig voor zakelijke doeleinden of om rekeningen te betalen tegen een rentetarief van 2%? Wij bieden zakelijke lening, persoonlijke lening, lening, autolening, studielening, schuldconsolidatielening e.t.c. ongeacht uw credit score. We zijn gegarandeerd in het verlenen van financiële diensten aan onze talrijke klanten over de hele wereld. Met een maximale duur van 1 tot 30 jaar, Onze lening varieert van 5, 000-euro (vijfduizend euro) tot 50, 000, 000,00. (Fifty Million Euross). We lenen ook in de VS DOLLARS, EURO en PONDEN! Neem voor meer informatie contact met ons op via deze e-mail: (Kplender@outlook.com)

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2017 LimburgZaken/Delite | Built by Delite, powered by Envation.