Mr Patrick Theunissen: De DGA betaalt 2x voor ons fiscale vestigingsklimaat

 

Het zal u niet ontgaan zijn dat omtrent de afschaffing van de dividendbelasting, - een van de fiscale plannen van het kabinet Rutte III -,  het nodige te doen is in de politiek.

 

 

 

Deze afschaffing kost de schatkist (ons allen dus) 1,4 miljard per jaar, maar volgens het kabinet is deze afschaffing noodzakelijk om Nederland voldoende aantrekkelijk te houden voor het internationale bedrijfsleven (het vestigingsklimaat).

 

Het verbaast mij enigszins dat er weinig aandacht is voor een andere voorgestelde fiscale maatregel van het kabinet Rutte III, te weten de voorgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting in combinatie met een verhoging van het box 2 tarief.

 

Deze maatregel leidt er namelijk toe dat de Nederlandse directeur grootaandeelhouder (DGA)  nog een extra rekening gepresenteerd krijgt in verband met het vestigingsklimaat.

 

Omdat de vennootschapsbelasting in verband met het vestigingsklimaat wordt verlaagd (20% wordt 16% en 25% wordt 21%), wordt namelijk voorgesteld het 25% tarief voor dividenden die door een  BV uitgekeerd worden aan de DGA, te verhogen naar 28,5%.

 

Dat klinkt niet onredelijk: verlaging vennootschapsbelasting in combinatie met verhoging box 2 belasting van 25 % naar 28,5% zodat deze twee belastingen samen ongeveer gelijk blijven.

 

Maar zo eenvoudig is het niet. In veel BV’s van DGA’s zitten immers opgepotte winsten die nog niet uitgekeerd zijn als dividend. Deze opgepotte winsten zijn in het verleden belast geweest met 20% of 25% vennootschapsbelasting. De DGA die denkt dat hij deze opgepotte winsten in de toekomst kan uitkeren tegen het 25% tarief,  komt bedrogen uit als ik het goed zie. Want nergens valt te lezen dat deze tegen 20/25% belaste winsten ook in de toekomst nog tegen het tarief van 25% uitgekeerd kunnen worden.   

 

Het komt er dus op neer dat de DGA’s waarschijnlijk twee keer het kind van de fiscale rekening worden. Een keer samen met alle Nederlandse door de afschaffing van de dividendbelasting en nog een keer door de verhoging van het box 2 tarief voor zover het opgepotte winsten betreft.

 

Er wordt door het kabinet op deze wijze wel erg veel van de DGA’s gevraagd als bijdrage voor ons fiscale vestigingsklimaat. 

 

Mr Patrick G. M. J. Theunissen, partner bij BPV accountants en belastingadviseurs 

Artikel geplaatst op: 21 December 2017

Delen1 reacties

Geplaatst door Kathleen Williams 205 dagen geleden
HEB JE EEN LENING NODIG? We bieden momenteel een lening aan met een rentetarief van 2%. Wij bieden leningen variërend van $ 5.000,00 USD tot $ 30.000.000,00 USD Max. We geven kredieten op lange termijn van vijf (5) jaar naar vijftig (50) jaar. We geven het volgende type lening: Projectlening, Herfinancieringslening, leningen voor bedrijfsinvesteringen, auto- of voertuigleningen, Studielening, schuldconsolidering, huisvestingsleningen, Persoonlijke leningen, reis- en vakantieflening, Kerst- en nieuwjaarslening. Ons bedrijf heeft ook vertegenwoordigers in verschillende landen nodig. Neem contact op met QUICK ASSESS LENINGEN FIRM office via e-mail: quickassessloanfirm@gmail.com Neem contact met ons op als u financiële hulp nodig heeft en een lening wilt aanvragen. Beste wensen, Kathleen Williams QUICK ASSESS LENINGEN FIRM.

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2017 LimburgZaken/Delite | Built by Delite, powered by Envation.