Interactieve website grijpt terug op historie van Limburg

 

Naar aanleiding van de herdenking ‘150 jaar Limburg’ is een website gelanceerd die informatie geeft over de ontstaansgeschiedenis van Limburg.

 

Deze interactieve kaart werd op 15 december voorgesteld door de initiatiefnemers, de Statenleden Joost van den Akker en Leon Vaessen (foto).

 

1867 wordt gezien als hét geboortejaar van de provincie, zoals we Limburg nu geografisch en bestuurlijk kennen. Welke historie hier aan vooraf ging en wat in 150 jaar Limburg is gebeurd en ontstaan, beleeft men online op de kaart.

 

Ook wordt de geschiedenis van de provinciale symbolen – wapen, volkslied en vlag – kort gepresenteerd.

 

De kaart heeft niet de intentie om het volledige historische verhaal van Limburg te vertellen. De focus ligt op de totstandkoming van de provincie(grenzen), waarbij een kleine aanloop wordt genomen in de geschiedenis.

 

Donderdag 11 mei 2017 was het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen werd bekrachtigd. Daarmee kwam er een einde aan de dubbele staatkundige status van Limburg: vanaf 11 mei 1867 is Limburg enkel en alleen een provincie van Nederland.

 

Dit feit werd op initiatief van Provinciale Staten op 11 mei gevierd met een symposium én een bijzondere feestelijke zitting van Provinciale Staten in het Gouvernement.

 

Daarnaast vonden er in 2017 diverse andere activiteiten ter gelegenheid van 150 jaar Limburg plaats.

 

foto: Provincie  Limburg

 

 

Artikel geplaatst op: 18 December 2017

Delen


0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2017 LimburgZaken/Delite | Built by Delite, powered by Envation.