Succes in Zaken: deze week Joep Wijnands

 

Daar zat ik dan vanochtend, tegenover Joep Wijnands (48). In shock en gedesillusioneerd.


 

Hij is de eerste succesvolle ondernemer die ik had uitgenodigd om te mogen praten over de belangrijkste factoren die een ondernemer succesvol doet zijn.

 

Aan mijn lijst van 15 succesfactoren had hij er nog zo'n vijf toegevoegd. Hoe kon ik die over het hoofd hebben gezien? Netwerken en commerciële vaardigheden had hij onder andere toegevoegd. Volstrekt correct. En precies die twee factoren waarin hij excelleert.

 

Vermoedelijk kent hij iedereen van enig belang in Sittard en omgeving. Komt een normaal mens op maximaal 50 vrienden en kennissen, hij heeft het 20-voudige, misschien wel het 40-voudige. En allen opgeslagen in zijn olifantengeheugen met alle 'shade of gray'-bijzonderheden van de persoon. Big Data gereed voor gebruik. Ik heb dat al eens eerder over een succesvolle ondernemer gehoord. Niets op papier, alles in het hoofd. Onvoorstelbaar.

 

Commerciële vaardigheden zijn onmiskenbaar aanwezig. Gevraagd naar de ontstaansreden antwoord hij dat zijn eerste saleservaringen de oorzaak zijn. Als 20-jarige autoverkoper moest hij 'dikke BMW-bakken' verkopen aan rijpe doorgewinterde ondernemers die 'verkopertje pesten' wel leuk vonden.

 

"Ervaren onderhandelaars die een emotioneel product kochten en het plezierig vonden de bodemprijs af te dingen bij een broekie," aldus Joep. "Daar moet je doorheen. Ik kon het niet verdragen een order te verliezen aan Mercedes. Ik leerde daarmee om te gaan en liet me niet uit het veld slaan."

 

"Bert van Marwijk," zo vervolgt hij, "heeft me eens verteld dat zijn Fortunaspelers in een uitwedstrijd tegen Ajax, de Ajax-spelers om een handtekening vroegen. Als je dat doet, ben je toch al bij voorbaat verloren? volgens Bert. En dat is juist," zegt Joep. "Die waarheid heb ik zelf ook ervaren. Je moet altijd vol zelfvertrouwen optreden en jezelf evenveel zo niet méér respect toekennen dan je opponent. Dat kan ik onderstrepen uit eigen ervaring."

 

Nog twee andere succesfactoren waarin Joep excelleert, moeten genoemd worden. Zijn geheugen voor cijfers op zijn vakgebied heeft hij als een wandelende catalogus op elk moment paraat om in een flits wat hoofdrekenwerk uit te voeren voor een renovatievastgoedproject. Deze vaardigheid stelt hem in staat snel te bieden op een hem aangeboden vastgoedopportuniteit. Ik wist al uit eerdere gesprekken met hem dat zijn biedingen menige eigenaar de bloedtoevoer acuut heeft doen stremmen. Goedkoop inkopen is de eerste winst.

 

Waar zelf mijn tanden spontaan van uitvielen, was zijn opmerking dat hij nog nooit een businessplan op schrift had gezet, laat staan ooit een financiële begroting voor zijn onderneming had gemaakt. Ik vergeef hem gezien zijn succes, maar voeg het zeker niet toe aan mijn lijstje van succesfactoren.

 

Gevraagd of geluk een succesfactor is, beantwoordt hij met de opmerking 'mijn zus heeft me wel vaker gezegd dat ik veel geluk heb. Ik ervaar dat zo niet. Ik steek mijn kop niet in het zand, ik blijf vechten bij tegenslag en stop niet.'

 

"Dat is geen geluk," vindt Joep. "Dat is doorzetten en volhouden."

 

Gelukkig stond dat wel op mijn Succes Factoren Lijst.

 

Gevraagd naar zijn grote droom zegt hij: "Geld is niet mijn drijfveer. Werk is geen last. Ik wilde altijd met 50 jaar stoppen, maar die gedachte is achterhaald nu dat geen noodzaak meer is. Wat ik nog graag meer zou willen doe? Reizen, dat is mijn passie. Dat zijn ervaringen die het leven verrijken. Niets zo mooi als verschillende culturen mee te maken; tussen de lokale mensen en niet in een toeristenfabriek."

 

Dat klonk wel aanlokkelijk en mijn ogen begonnen al te glinsteren. "Je moet echter niet met me meegaan, je komt niet tot rust. Ik prop zoveel activiteit in een dag als anderen in een week. Mijn twee dochters hebben hetzelfde DNA. Wereldreizigers, zover weg als mogelijk. Ik ben altijd overactief geweest. Al in op 16-jarige leeftijd werkte ik al in bijbaantjes 80 uur per week."

 

Jammer, ik heb wel zin in een wijnreisje naar Chili. Maar ik hield toch iets aan mijn bewondering over. Ik mocht zijn gele Harley Davidson lenen voor wat Gentleman Biker road trips. Nu nog een zijspan uithalen voor mijn vrouw en hondje en ik kan op mijn manier gaan avonturieren.

 

Het gesprek was een verrijking. Ik had weer het nodige geleerd. Commerciële vaardigheid en netwerken komen uiteindelijk tot uitdrukking in de eerste regel van de resultatenrekening, namelijk: omzet. Het vergt energie en actie waar een ondernemer niet buiten kan.

 

Mijn dank, Joep.

 

Michel Horn

columnist Succes in Zaken

 

Voor de column Succes in Zaken interviewt Michel Horn ondernemers die op eigen kracht meer dan één miljoen euro aan bezittingen hebben verworven.

 

foto: Joep Wijnands

 

 

8 reacties

Geplaatst door Roger Stijnen
Leuk artikel, met vlotte pen geschreven.
Geplaatst door Peter Van Sloun
Inspirerend begin van de ochtend. Met plezier gelezen.
Geplaatst door Wim van Dijk
Interessant, goed geschreven interview. Ook weer van geleerd!
Geplaatst door Marianne Palm
Leuk om te lezen, energie, actie maar vooral ook passie....
Geplaatst door Jan Janssen
Op 't lief gesjreve!
Geplaatst door Arno-Laurent Dieteren
Erg goed geschreven!
Geplaatst door Hans Zeegers.
Mooi verhaal, en heel herkenbaar. Joep is een goede ondernemer, een levensgenieter en staat met twee benen op de grond. Chapeau Joep, ga zo door. Gr Hans.
Geplaatst door Wil op den Kamp
Leuk verhaal over een doorzetter

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.