Succes in Zaken: deze week Math Merry

 

Ik schrok me wild. Bekeek net het uitzicht op de gevangenis en overpeinsde mijn leven. Komt Math Merry binnen...


 

... directeur-eigenaar van Detacom en Educom, opleiders, detacheerders en consultancy in de ict-branche. Bezweet, vuurrood hoofd van inspanning, in scrumhouding. Want dat had hij net achter de rug. Een vergadermethodiek die hij toepast vanuit zijn ict-projectervaring. Hij zweert erbij. Is er lyrisch over.

 

Vier van de vijf werkdagen begint de werkdag bij zijn vier vestigingen met 20 minuten scrummen. Ik krijg uitleg en verbaas me niet dat het werkt. Iedere deelnemer legt dagelijks verantwoording over de voortgang aan alle teamleden af. Staand. Niet zitten, ouwehoeren, de notulen nooit gelezen hebben en de voorzitter aanhoren.

 

Nee, scrummen is dagelijks actief met een positieve instelling het bedrijf vooruit stuwen. Geweldig, wat een techniek. Leuk ook, post-its beschrijven, plakken en herplakken op een groot whiteboard. Zelf doen ook, jezelf de vernieling of de hemel inschrijven. Niets voor watjes en achterbakse wegduikers. Presteren. Een eerlijke open bedrijfscultuur is het gevolg.

 

Een van de vaste vragen aan de teamleden is 'kunnen we je ergens mee helpen?' En die vraagt maakt het team sterker. Geen gekonkel, maatjesnaaierij en verantwoordelijkheid afschuiven. Verfrissend.

 

Van opleiding onderwijzer, bewust in de automatisering gerold en per toeval in de mensenbusiness. De waarde van zijn onderneming staat niet op zijn balans. Een werknemer wordt nu eenmaal boekhoudkundig niet gewaardeerd op de activazijde. Per heden zijn via zijn onderneming weer zo'n 100 ict'ers geplaatst bij bedrijven of zitten in een traineeship. 1.700 heeft hij er de afgelopen jaren al aan werk geholpen.

 

Hij geeft ze overigens een kleur. Rood, geel, groen. Nee hoor, niet alleen met carnaval. Ook blauw en oranje komen voor. Zo is een groene iemand die altijd wil samenwerken en overleggen, een rode een beslisser, een doener en een gele een inventieveling. Die typering en klakkeloze herkenning in combinatie met 25 jaar ervaring, geeft hem in een oogwenk aan hoe hij iemand moet aansturen en motiveren. Wat een gave.

 

Ik vraag me stilzwijgend af hoe hij mij inkleurt. Een groep Belgen hebben me op Bali eens een Lobster Hollandais genoemd nadat ik een dag in de volle zon had gelegen. Een groene ben ik zeker niet. Ik moet er niet aan denken met iedereen te moeten overleggen de hele dag en nog geen beslissing hebben kunnen nemen. Democratuur noem ik dat. Nee, ik houd van het Angelsaksische model, één man die verantwoordelijk is en de kar trekt en voor de harmonie uit loopt.

 

Mijn vraag of hij ook crisissen heeft meegemaakt en tegenslagen heeft ervaren, had ik niet moeten stellen. Na de stortvloed van razende stormen en orkanen heb ik direct na afloop van het gesprek alle bekende goden aangeroepen om hem zijn volgende 10 jaren voorspoed te gunnen. Maar ja, dat typeert de echte ondernemers. Doorzettingsvermogen, incasseren en het glas altijd halfvol zien.

 

Vier ondernemers heb ik nu voor Succes in Zaken geïnterviewd en doorzetten, kansen zien en risico's nemen, worden altijd met een 10 beoordeeld. Ups en downs zijn altijd wat ik hoor. Knokken in voor- en tegenspoed.

 

Als financiële man werd ik weer teruggezet in rang. Altijd hetzelfde met die ondernemers. "Mijn ankerpunt is de voorkant," zegt Math. "Sales is numero uno, niet de boekhouding. Ik leef van de voorkant, niet van de achterkant."

 

Mijn opmerking dat je best wel eens buikloop kunt krijgen wanneer je je gestel niet op orde hebt, deerde hem niet. Sales is waar het om gaat. Fanatiek. ADHD. En met scrummen gaat dat moeiteloos. Ben onder de indruk geraakt van deze managementtechniek. Zakelijk, eerlijk en oprecht. Iets voor mannen en vrouwen met ballen en stiletto's.

 

Maar buikloop heeft hij ook gehad. Een faliekant verkeerde overname die met duur eigen geld werd betaald en na 1,5 jaar werd kwijtgespeeld. Ook een aantal bleeders moeten sluiten. In 2007 moest hij zwaar ingrijpen om enkele verliesmakende delen af te stoten.

 

"Ik werd mij ervan bewust dat ik bij een aantal van mijn ondernemingen investeerde in verlies," zegt Math, "en dat heeft totaal geen zin." Hij koos ervoor om binnen zes maanden van 90 man naar 35 te downsizen, en het jaar erop nog eens terug naar 15 man.

 

"Dat was de tweede keer dat ik zo fors moest ingrijpen. Had ik het niet gedaan, dan zat Mathje hier nu niet. Nu hebben we vier vestigingen en 100 man geplaatst of zitten in een traineeship. Ik wil nog naar Den Haag begin 2018 en Amsterdam in 2019."

 

Hij is met 60 jaar nog steeds ambitieus en gedreven. Maar wel niet meer 60 uur in de week. Op woensdag neemt hij een break. En vaak een lang weekend. Plezier in het werk en plezier privé.

 

Ik was onder de indruk en herkende mijn eigen crisisellende van de afgelopen jaren. Eén verschil was er. Ik sliep slecht toen, hij niet. Zijn geheim? Op weg huiswaarts na een ferme werkdag stelt hij zich in gedachten een aantal vragen om te beantwoorden. Een van de laatste vragen is in zijn zelftherapeutische sessie 'Kun je er iets aan doen? Nee! Waarom maak je je dan druk? Weet ik niet! Hou dan op! Oké, vink.' Tja zo heeft elke ondernemer z'n techniek.

 

Twee succesfactoren die met kop en schouders bovenaan staan bij hem: een gouden  concept en scrummen. Ja, dat is me nu wel duidelijk. Ik heb een behoorlijk leerzaam gesprek gehad.

 

Michel Horn

columnist Succes in Zaken

 

Voor de column Succes in Zaken interviewt Michel Horn ondernemers die op eigen kracht meer dan één miljoen euro aan bezittingen hebben verworven.

 

foto: Math Merry

 

 

 

3 reacties

Geplaatst door Jan Adema
Heel bekend ,
Geplaatst door Layla Ismaili
Super artikel Math! Je bent, zoals ik je ken, lekker jezelf. Succes met de nieuwe vestigingen en de business.
Geplaatst door Louise van Bronswijk
Inspirerend artikel Math! Succes!

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.