Van Limburgse Makelij: Virtual Architecturing van Ron Puts, Formtek

 

Een nieuwe rubriek. Speciaal voor Limburgse ondernemers die opvallen door vindingrijkheid. Innovatieve ondernemers dus, die het verdienen om hier te worden voorgesteld. Ze verschijnen op deze website en in de Limburg Zaken-nieuwsbrief, het enige online Limburgse zakenpodium dat 18.000 lezers bereikt. Laat van u horen via redactie@limburgzaken.nl, dan hoort u ook van ons.


 

Interview: Michel Horn, Kasku Corporate Finance

Foto: Kim Roufs, Kim Fotografeert

 

Zeker, ik kan me vergissen, maar afgelopen vrijdag, tijdens mijn bezoek aan Ron Puts, architect en eigenaar van Formtek, zag ik toch geen tekentafel en doorzichtig vetpapier. Wel zag ik een ruimte vol ijverige medewerkers achter pc's. Geen Apple, Windows-machines dus.

 

Dat laatste vond ik al uniek omdat elke graficus normaliter Apple als de Heilige Graal aanbidt. Ik had duidelijk nog een Middeleeuws beeld van architecten in gedachte. Ook in deze bedrijfstak heeft internet toegeslagen. De vier jonge kunstenaren, zo werd mij indringend te verstaan gegeven, beoefenden hun designkunsten onder leiding van - ja ja - een Artist Designer. En dat was nog slechts het begin van mijn verbazing bij Formtek in Roermond.

 

Ik stond nog met open mond te kijken naar de virtuele groei van een complete woonwijk in vogelvlucht en de selectie van dakpannen die de bouwer had gekozen, toen er een Virtual Reality-bril voor mijn ogen werd geschoven. Mijn grijze brein was even de weg kwijt. Zat ik zojuist nog met een glas water voor me op een stoel, opeens bevond ik me in een driedimensionaal appartement. Ik wist zeker dat toen ik binnenkwam, er nog een kast achter me stond, volgestouwd met architectuur- en bouwkundeboeken.

 

Met de VR-bril op mijn hoofd was deze verdwenen en had ik zicht op een volledig, modern ingerichte woonkamer. Vol ongeloof draaide ik als een tolleman mijn hoofd in de rondte en keek het ene moment in de keuken van het virtueel vormgegeven appartement, het andere moment in de woonkamer en kreeg ik zelfs de neiging om op het terras het uitzicht te gaan bewonderen. En zo maakte ik mee hoe tegenwoordig projectontwikkelaars hun woningen aan de consument slijten.

 

Een vreemde gewaarwording, zo'n 3D-aankoop van een appartement dat nog gebouwd moet worden. Jammer dat mijn echtgenote dit niet kon zien, zei ik. Oh, maar dat is geen probleem, werd me door Ron te verstaan gegeven. Download deze app even, zet je vrouw dit kartonnen brilletje op en ze heeft dezelfde beleving thuis. Projectontwikkelaars die met ons samenwerken, doen dit soort presentaties zelfs aan groepen van kopers. Ik kan het werk nu gewoon niet meer aan. Iedereen die het een keer ervaren heeft, wil zijn project niet meer anders presenteren.

 

Een één minuut durende instructie later nam ik opgelucht afscheid van Formtek. Ik was weer eens door het oog van de naald gekropen en had bijna een appartement gekocht. Waar gaat dit naartoe? Beelden uit een film komen plotseling bij me op: een in ondergoedkleding gestoken Bruce Willis die in een aan een computer gekoppelde stoel ligt en kan kiezen welk Virtual Reality-leven hij wil leven zonder in realiteit zijn huis te verlaten. Vandaag voelde ik me bij Formtek een beetje een VR Bruce Willis. Misschien kan ik nog eens, al is het maar in VR, mijn leven overdoen. Double0seven James Horn zou me wel bevallen. Met Halle Berry.

Voorbeeld Virtual Architecturing Formtek

Website Formtek

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.