Vier tips van starter Wim van den Haak, hoe jij het best je eigen bedrijf start

 

Wim van den Haak is 60 jaar. Maar nooit te oud om te leren. Bovendien vindt hij het te leuk: planologie en omgevingsmanagement.


 

Met trots, zijn werk en zijn vak. Voor hem twee kanten van dezelfde medaille. Mei 2016 ontstond zo het bureau Planinzicht, een onafhankelijk uitvoerend adviesbureau voor omgevingsmanagement en ruimtelijke ordening voor de overheid, het bedrijfsleven, belangengroepen en voor de burger.

 

Hier is zijn verhaal:

 

Eind 2015 hakt Wim de knoop door om voor zichzelf te beginnen als omgevingsmanager & planoloog. Hij begint met inlezen, zich verdiepen in het zelfstandig ondernemerschap en met netwerken.

 

In mei 2016 wil hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar is de medewerkster enigszins kritisch: wat is zijn zicht op inkomsten? Ondanks dat Wim op dat moment nog geen concrete opdrachten heeft, weet hij één ding zeker: zijn bureau ‘Planinzicht, met het oog op de omgeving’ wordt opgericht!

 

Toch blijkt het allemaal niet zo eenvoudig; bij Rijkswaterstaat en veel overheden gaat het werven van opdrachten via een soort online marktplaats. Het is erop gericht de kwaliteit, de beschikbaarheid en de marktwerking van extern personeel te verbeteren. Je moet hiervoor online reageren op tijdelijke inhuurvacature.

 

“Maar het maakt het ook onpersoonlijk. Bovenal ontvang ik op deze manier geen feedback. Dat is jammer, zeker als startende zelfstandige.”

 

Wim schrijft zich ook in bij detacheringsbureaus. Hij benadert overheden en aannemersbedrijven. Hij voert veel gesprekken. Hij krijgt nieuwe tips en adviezen, gaat daarmee weer verder. Stukje bij beetje breidt hij zo zijn netwerk uit. Inmiddels heeft Wim de eerste twee opdrachten uitgevoerd. De derde – over de Omgevingswet- is in voorbereiding.

 

Ook schrijft hij zich in bij de WAT-company. “Een van de weinige die daadwerkelijk het ondernemerschap van de zzp'er ondersteunt. Ze bemiddelen, faciliteren in acquisitie, netwerk, community building, kennisdeling en risicomanagement. WAT staat voor Working Apart Together. Hier ligt de focus volledig op de nieuwe economie. Op ondernemerschap! Heel verfrissend. Bij de WAT-company kun je met andere zzp'ers samenwerken op urenbasis of fixed price, participeren in projecten of samen met een collectief van zzp'ers een compleet project aannemen. Zo hebben we onlangs met een viertal specialisten meegewerkt aan een tender van een groot bouwconcern. Nu is het afwachten... op deze manier sta je mede aan de wieg van je eigen project. Wel zo leuk!”

 

Wim geeft deze vier tips aan starters:

 

1. Bepaal je doelen: waar wil je staan over twee of vijf jaar? Niet alleen financieel. Natuurlijk moet de hypotheek betaald worden en wil je genieten van het leven. Kijk ook naar welke referentie in je omgeving je aantrekkelijk vindt. Bij wie denk je, goh, dat wil ik ook wel.

 

2. Leef gezond! Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, wees matig met alcohol. Dat maakt het makkelijker om je hoofd erbij te houden.

 

3. Als zzp'er heb je twee vakgebieden. Naast het zelfstandig ondernemerschap, is dat bij mij planologie & omgevingsmanagement. Het ondernemerschap is nieuw, niet verwonderlijk dat er veel aandacht naar uitgaat. Maar vergeet niet je eigen vakgebied. Juist voor een zzp'er is het belangrijk dat je in de voorhoede blijft lopen.

 

4. Benader je doelgroep zo breed mogelijk. Het gaat om de klik. Is die er, dan is er kans op een opdracht. Direct of via mond-tot-mondreclame.

 

Tekst: Jacqueline Munnichs,

ZAKEN|TAAL, concept & tekst

 

 

 

2 reacties

Geplaatst door Karin Majkowski 2065 dagen geleden
Mooie tips! Bruikbaar, dank.
Geplaatst door Dirk Bruning 1935 dagen geleden
Goed inzicht Wim. Ook goed dat je nog samenwerkings groepen aangeeft. Ook ik ben bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf. Binnen dit nieuwe bedrijf is het de bedoeling om samen met anderen voor echte méérwaarde te zorgen met gebruikmaking van alle moderne tools. Heel veel succes.

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.