Vier tips van starter Nico van den Berg, hoe jij het best je eigen bedrijf start

 

Meer dan 25 jaar werkte Nico van den Berg voor gerenommeerde onderzoeksinstellingen. Maar na een overname kwam de reorganisatie. Voor Nico was het al snel duidelijk: hij was te duur om fulltime in dienst te blijven.


 

Na ruim een half jaar intensief te netwerken, concludeerde hij dat verschillende partijen wel werk voor hem hadden. Maar niet fulltime in zijn specialismen.

 

En dus startte hij als 59-jarige voor zichzelf met Bouwstofadvies Bergen (want gevestigd in Bergen): advisering in milieukundige en civieltechnische aspecten van (recycling)bouwstoffen. Naast natuursteenbestratingen, elementenverhardingen en natuurlijk kwaliteitsborging in de breedste zin van het woord. Een gebied dat zich afspeelt op het grensvlak tussen chemie en (wegen)bouw.

 

Hier is zijn verhaal:

 

Het was een optie die hij voor zichzelf de hele tijd open had gehouden. Het starten van een eigen bedrijf. Toch wilde hij eerst de mogelijkheden onderzoeken voor een dienstverband. “Na meer dan 30 gesprekken te hebben gevoerd, wist ik het wel,” stelt Nico.

 

“Er was echt wel werk in mijn vakgebied, maar niet bij één werkgever. Wilde ik fulltime werk hebben, moest ik mijn eigen onderneming starten.” Dat was zijn conclusie medio zomer 2016.

 

“Maar ja, ik ben geen geboren ondernemer. Dus hoe te starten? Ik volgde trainingen om een businessmodel te maken, verkoop & onderhandelen en dergelijke. Ik heb in korte tijd veel bijgeleerd.”

 

Inmiddels is hij acht maanden aan de slag als zelfstandig ondernemer en heeft voldoende declarabele uren. “Zeker in het begin heb ik veel tijd besteed aan dingen die niets direct opleveren. En toch, ook heel leuk. In het eerste halfjaar heb ik meer dan 50 netwerkgesprekken gevoerd. Daarvan heb ik veel geleerd. Nog altijd bezoek ik regelmatig beurzen om nieuwe mensen te leren kennen of gewoon, even mijn neus laten zien. Altijd goed. Ik vind het vooral een verademing dat ik niemand meer boven me heb die me controleert. En, tuurlijk, houd ik mijn inkomsten scherp in de gaten.”

 

Nico geeft deze vier tips aan starters:

 

1. Ga netwerken en start via je eigen netwerk. Mijn ervaring is dat je meestal echt wel welkom bent. Mensen vinden het leuk om te helpen. Het levert bijzonder leuke gesprekken op waar je altijd wel iets van opsteekt.

 

2. Maak gebruik van het StartersCentrum en TopChange. Inspirerende clubs. Marcel van Kasteren en Ger Smith hebben van mij een gepassioneerde ondernemer gemaakt.

 

3. Doe de dingen waarin je goed bent en waarbij je je lekker voelt. Dat kost geen energie, dat levert energie op. Zo besteed ik mijn administratie volledig uit. Dat kunnen anderen beter.

 

4. Relativeren en humor doen wonderen. Voor jezelf. En bij anderen. Dat wordt in (netwerk)gesprekken zeker gewaardeerd.

 

Tekst: Jacqueline Munnichs,

ZAKEN|TAAL, concept & tekst

 

foto: Irene van den Berg

 

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.