Vier tips van starter Betül Pisiren hoe jij het best je eigen bedrijf start

 

Zomer 2016 begon Betül Pisiren haar eigen bedrijf in Maastricht: aanvankelijk alleen catering, workshops vanuit de Turkse keuken. Nu ook af en toe afhaalmaaltijden.


 

Ze wil met Betül catering & workshops laten zien dat de Turkse keuken meer is dan kebab en döner: een rijke keuken met een grote diversiteit aan gerechten.

 

Het eerste jaar ziet ze als een proefperiode, om te wennen aan het ondernemerschap, te ervaren waarin ze echt goed is en wat haar voldoening geeft. Een jaar van vallen en opstaan. Het heeft haar tot nieuwe inzichten gebracht.

 

Het ondernemerschap hoeft voor haar niet te berekend te zijn. Sinds enkele maanden doet ze ook projecten als vrijwilliger, bijvoorbeeld met koken voor het Ronald McDonaldhuis. Dat geeft haar niet alleen enorm veel voldoening.

 

“Het levert toch ook weer nieuwe opdrachten op,”  vertelt Betül. “Maar het geeft me vooral de drive om de kosten laag te houden. Dan kunnen ook mensen met een laag inkomen genieten van mijn maaltijden. Dat vind ik fijn.”

 

Hier is haar verhaal:

 

Aanvankelijk werkte Betül als doktersassistente. Maar na de geboorte van haar zoontje besloot ze om thuis te blijven omdat hij ziek was. Dat is nu zo’n zeven jaar geleden. Inmiddels is haar jongste dochtertje drie jaar en gaat in november naar school.

 

“Na een periode thuis te zijn geweest, had ik toch weer erg veel zin om aan de slag te gaan. Maar werken in de zorg, trok me niet meer. Koken is mijn grote hobby. Van familie en vrienden ontvang ik altijd veel complimenten."

 

Maar eerst ging ze zich oriënteren. Toen ook Marcel van Kasteren van StartersCentrum Limburg haar idee positief beoordeelde, wist ze het zeker. Vorig jaar zomer is ze daadwerkelijk gestart met Betül workshops & catering. Inmiddels doet ze ook afhaalmaaltijden erbij.

 

"Mijn bedrijf kan ik goed combineren met de zorg voor mijn kinderen. De catering is vaak in het weekend en de workshops zijn ’s avonds. Op beide momenten is mijn man thuis en zorgt hij voor de kinderen. Als mijn dochtertje in november naar school gaat, ga ik me ook toeleggen op de afhaalmaaltijden. Daar heb ik echt zin in.”

 

Daarnaast staat Betül regelmatig op markten, zoals Supermarket in de Tapijnkazerne en de Schemermarkt in de voormalige brandweerkazerne in Maastricht. “Dan krijg ik zo’n fijne feedback. Dan merk je goed dat het, zeker in Maastricht, een gat in de markt is. Er is hier nog geen andere Turkse cateraar.”

 

Betül geeft deze vier tips aan starters:

 

1. Maak gebruik van alle mogelijkheden in je omgeving om kennis te vergaren en je ideeën verder te ontwikkelen. Ik ben naar uiteenlopende bijeenkomsten geweest, zoals een infoavond van de bank, een netwerkontbijt met ondernemers en naar het StartersCentrum. Van elke bijeenkomst ben ik weer wat wijzer geworden.

 

2. Bepaal vooraf wat je doelen zijn: voor nu, over één jaar en over vijf jaar. Maak keuzes in wat je wel en niet wilt doen. Dat biedt duidelijkheid en geeft richting. Het zorgt dat je je niet in alles laat meeslepen.

 

3. Neem het eerste jaar zoals het komt. Gebruik het vooral om je bedrijf goed te positioneren en jezelf te presenteren. Voor mij was het een jaar van vallen en opstaan. Ik heb dit eerste jaar veel geleerd.

 

4. Volg je hart meer dan je verstand. Daar moet je soms wat meer durf voor hebben. Maar ik heb gemerkt, bijvoorbeeld met het vrijwilligerswerk, dat het me ook veel oplevert. Zeker qua motivatie. Mensen voelen dat enthousiasme. De betaalde opdrachten komen dan wel op een later tijdstip.

 

Tekst: Jacqueline Munnichs,

ZAKEN|TAAL, concept & tekst

 

 

 

1 reacties

Geplaatst door Elif Akcaoglu 1850 dagen geleden
Volg je hart♡♡♡ Leuk om te lezen. Echt een aanrader.

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.