Vier tips van starter Daniëlle Branje hoe jij het best je eigen bedrijf start

 

Eigenlijk is ze nog steeds aan het starten. Toch heeft ze er al een boek over geschreven: ‘Start succesvol jouw droombedrijf. 100 minilessen.'


 

“Voor de échte starters die nog weinig weten en het gevoel hebben alsof er 100 dingen zijn die op ze afkomen.” Bij haar heeft dat ook even geduurd; ze moest er echt voor op zoek. Want was haar vak? Ze was immers vooral generalistisch opgeleid. Maar nu weet ze het wel; als life coach mensen begeleiden om gezond en gelukkig te zijn.

 

Hier is haar verhaal:

 

Daniëlle Branje studeerde Algemene Gezondheidswetenschappen aan de universiteit in Maastricht. Daarna werkte ze als wetenschappelijk onderzoeker. Maar ze wilde liever ondernemen.

 

“Maar ik miste een rolmodel en begeleiding. En dus ging ik op zoek vanuit een verkennend perspectief.” Toch weer een beetje onderzoeker?

 

“Misschien, maar ook echt ondernemend. Tegelijkertijd zette ik namelijk een netwerk op met 20 vrouwen die ook allemaal wilden starten als ondernemer. De meesten universitair opgeleid, zonder specifiek vak, veelal generalisten die met iedereen kunnen ‘levelen’. Met hun feedback heb ik onder meer mijn boek ‘Start succesvol je droombedrijf. 100 minilessen’ geschreven.”

 

Zo merkte ze dat ze vooral het coachen erg leuk vindt. Ze gaat op zoek naar verdieping, onder meer met de online opleiding aan de Beautiful You Coaching Academy in Australië. En nu?

 

“Nu weet ik waar mijn hart ligt en hoe ik dat wil doen. De focus van mijn onderneming ligt op het begeleiden van jonge mensen (tussen de 25 en 35 jaar), die vast zitten in hun werk of hun leven. Ze willen hun doelen en richting duidelijk krijgen. Het is expliciet geen therapie. Ik help hen met het stellen van mooie, inspirerende doelen die gericht zijn op de toekomst. Ik weet uit ervaring dat het mooie resultaten oplevert.”

 

Daniëlle geeft deze vier tips aan starters:

 

1. “Start geen onderneming. Start een project als je het niet precies weet, geen duidelijk vak hebt of generiek bent opgeleid. Kijk eerst wat bij je past. Creëer de ruimte om je in de luwte te ontwikkelen, om fouten te maken. Wees soms een tikkeltje behoudend in wat je wereldkundig maakt.

 

2. Blijf niet te lang alleen werken. Zoek support, bijvoorbeeld in de vorm van een buddy die het liefst in dezelfde fase van het ondernemerschap zit. Mijn buddy herkent mijn worstelingen, ik kan ermee sparren en zij kan me stimuleren. Zeker bij belangrijke beslissingen.

 

3. Luister naar je gevoel en je intuïtie. Hoe meer je dat doet, hoe sterker het wordt. Zo kun je je ook onafhankelijk opstellen van wat anderen zeggen. Anders ga je alle kanten op.

 

4. Blijf jezelf ontwikkelen en trainen. “Ik neem elke ochtend een moment van bezinning. Zo voorkom ik ‘ruis op de lijn’ en stel mezelf de vragen: waarover maak ik me zorgen? Wat loopt niet goed?”

 

Meer informatie over het werkboek vind je hier.

 

Tekst: Jacqueline Munnichs, ZAKEN|TAAL, concept & tekst

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.