In één jaar 78.500 bedrijven erbij in Nederland

 

Nederland telt 5 procent meer bedrijven dan begin vorig jaar. Er waren op 1 januari van dit jaar 1.665.795 bedrijven, een toename van 78,5 duizend op jaarbasis.


 

De nieuwe bedrijven zijn meestal eenmanszaken. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bedrijvendemografie.

 

Het aantal bedrijven waar 1 persoon werkzaam is, is met 79,5 duizend toegenomen, het aantal bedrijven met meer dan 1 werkzame persoon nam per saldo met duizend af.

 

Dat past in het patroon van de afgelopen jaren: in de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met bijna 600 duizend toegenomen, bijna volledig door de groei van het aantal eenpitters.

 

Niet bij alle bedrijfsgroottes is sprake van groei. Zo daalde het aantal bedrijven met 2-9 werkzame personen afgelopen jaar met 3 duizend.

 

Deze groep krimpt al sinds begin 2012: sinds dat jaar daalde het aantal bedrijven van die omvang met 20 duizend.

 

In het afgelopen jaar is de groei in het aantal bedrijven bijna volledig toe te schrijven aan het midden- en kleinbedrijf (tot 250 werkzame personen). Toch nam ook de hoeveelheid grotere bedrijven toe.

 

Er zijn nu 3.120 bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dat is het hoogste aantal sinds 2009.

 

foto: pixabay.com

 

 

 

1 reacties

Geplaatst door Melanie
Nederland kent een ondernemende cultuur een beetje een VOC mentaliteit. Doch is vaak het "ondernemerschap" ontstaan uit pure noodzaak hetzij door verlies van job, onvrede in de bestaande job en dus iets erbij doen waar een grote passie ligt om zo de balans te behouden of omdat de job in loondienst onvoldoende oplevert om het hoofd bovenwater te houden in deze alsmaar oplopende consumptiemaatschappij. Kortom ik kan me zo voorstellen dat het land veel eenpitters herbergt. Hiermee is toch maar weer eens te meer bewezen, dat Nederlanders aanpakkers zijn, niet bij de pakken neervallen en achterover leunen. Chapeau!

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 LimburgZaken | Built by Delite, powered by Envation.